Bezoek aan het restauratie-atelier schilderkunst van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin bezoeken het restauratie-atelier schilderkunst van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). In het atelier wordt momenteel onder meer het schilderij “Dulle Griet” van Pieter Bruegel de Oude gerestaureerd, een pronkstuk uit de collectie van het museum Mayer van den Bergh in Antwerpen. Alvorens naar Antwerpen terug te keren, zal het paneel na voltooiing van de restauratie eerst naar het Kunsthistorisches Museum van Wenen reizen voor de grote overzichtstentoonstelling over Bruegel naar aanleiding van de 450ste verjaardag van zijn overlijden. De Koning zal deze tentoonstelling plechtig inhuldigen op 1 oktober, samen met de Oostenrijkse Bondspresident.

Bij de restauratie werden latere overschilderingen verwijderd, zodat de oorspronkelijke verflaag naar voren komt. Op dit ogenblik worden er subtiele retouches aangebracht – te beginnen met de figuur van de Dulle Griet – en vervolgens krijgt het schilderij een nieuwe vernislaag. Dankzij de restauratie worden de sprekende details terug zichtbaar en het hoogtechnologisch onderzoek biedt een unieke blik op het creatieve proces van Bruegel. Ook de houten drager wordt behandeld om zo de duurzame toekomst van dit meesterwerk te verzekeren.

  

Koningin Mathilde draagt vandaag één van haar favoriete jurken: een witte jurk met één strook in een druk bloemenpatroon. De jurk is van Dries Van Noten (hieronder te zien met een ander bloemenpatroon):

Doordat ze deze jurk vandaag draagt, wordt dit mee één van haar meest gedragen jurken! Het is inmiddels de 7de keer dat ze deze uit de kast haalt: we zagen de jurk eerder op 27 mei 2014, op 24 september 2014, op 5 juni 2015, op 20 juni 2015, op 30 september 2015 en op 26 april 2017

Koningin Mathilde combineert deze jurk, zoals bijna alle vorige keren, met een rode clutch en rode pumps. Ze draagt er vandaag ook oorbellen bij van Annick Tapernoux:

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018

3 comments

  1. Margot schrijft:

    Ik blijk de jurk op vele draagmomenten gemist te hebben. Vakantie ws. De enige keer dat ik reageerde met geen Wow, was toen hij bijna niet te zien was. Nu bij meerdere foto’s moet ik zeggen dat ik hem aan de achterkant leuker vind dan aan de voorkant. Er is voor iets met de mouwen en de aanzet naar de rok, overigens ook bij het model. Het is wel een originele jurk.

  2. Anja schrijft:

    The thrill van het nieuwigheidje van de jurk is nu wel helemaal vervaagd (bloemen-inzetstukje).
    Alhoewel dat ze helemaal in het kunstdecorum opgaat. Goed genoeg om in het vervolg de serres-planten in mee te verzorgen of (poets)lappen van te maken. (denk niet dat ze zelf poetst).

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.