Over de kapitein en het schip: wie doet wat bij Natan?

Bij elke nieuwe outfit van Mathilde wordt er gezocht naar de ontwerper ervan, en bij Natan denken we dan al snel aan Edouard Vermeulen. Maar is dat wel terecht?

De vraag stellen is hem beantwoorden. Ik heb dat samen met Josine Droogendijk gedaan, die op de website Modekoningin Máxima blogt over de kledingstijl van de Nederlandse koningin. Achter de schermen hebben we veel contact met elkaar, en omdat zowel Máxima als Mathilde shoppen bij Natan, besloten we onze krachten te bundelen. 

Embed from Getty Images

Goed, terug naar Natan. Zoals iedere bezoeker van deze website wel zal weten, is Edouard Vermeulen de kapitein van het Belgische modehuis. Hij staat aan het roer en bepaalt – deels samen met de eigenaar – de richting qua stijl, financiën, personeel, etc. Maar met meer dan vijftien winkels en een eigen couturesalon, kan Vermeulen natuurlijk niet álle touwtjes in handen houden. Achter de schermen werkt hij daarom ook nauw samen met een groot team, dat bestaat uit (productie)managers, senior designers, junior designers, coupeuses + hoofd atelier, stylistes, verkopers etc. In deze interessante documentaire zie je dat elke collectie een kwestie van teamwork is. 

Een goede of juist verkeerde naad komt dus niet per se op het conto van Vermeulen, en de prijs van een jas wordt ook door middel van teamwork vastgesteld.Maar wie zijn nou die (senior) designers, die samen met Vermeulen de collecties bedenken? Een kort overzicht.

– Marc Philippe Coudeyre 
Van 2002 tot 2007 studeerde Coudeyre aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Na het behalen van zijn diploma ging hij aan de slag bij NATAN als ontwerper. Volgens zijn Linked In-pagina is de samenwerking recent beëindigd. Van 2010 tot 2015 heeft Marc-Philippe ook een eigen label gehad. Koningin Mathilde werd er meermaals in gespot.  

Twee ontwerpen uit de eigen collectie van Haus Coudeyre

Koningin Mathilde in een ontwerp van Haus Coudeyre: 

Embed from Getty Images

– Michael von der Crone
Van 2007 tot 2010 studeerde Von der Crone aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Het vervolg van zijn carrière ziet er indrukwekkend uit. Zo heeft hij gewerkt voor Viktor & Rolf, Mary Katrantzou, Balenciaga en COS. Sinds mei 2018 werkt hij voor Natan. 

– Nele Feyen 
Van 2001 tot 2006 studeerde Nele Feyen aan de Hogeschool van Antwerpen. Maar liefst elf jaar werkte ze bij Marie Jo, waar ze verantwoordelijk was voor de look & feel van het lingeriemerk. Sinds 2009 werkt ze ook voor NATAN. Op haar Linked In-pagina staat dat ze vooral betrokken is bij de RTW-collectie, oftewel: de NATAN-collectie die kant en klaar in de rekken hangt. Naast het samenstellen van een moodboard voor de nieuwe collectie, ontwikkelt ze ook nieuwe materialen als prints en jacquards. Daarnaast is ze altijd op zoek naar nieuwe snufjes op het gebied van parels, leer en juwelen. En blijkbaar heeft ze dan nog steeds een tijd over, want ze is ook nog nauw betrokken bij de afpas van de nieuwe collecties. 

Jurk uit de huidige RTW-collectie van NATAN

Andere ontwerpers die ook samenwerken of hebben samengewerkt met NATAN: Pauline Denoncin, Meyem Hassen, Véronique Mergeay (heeft nu een eigen label) en Soraya Desguets.

Juwelen
Qua sieraden zijn er ook heel wat namen te noemen, want Vermeulen werkt graag samen met veelbelovende talenten. Ik vind dat een mooi iets. Dat je als ervaren couturier beginnende collega’s een podium geeft. Namen die voorbij zijn gekomen: Marie Vermeulen, juist ja: het nichtje van. Ontwierp oa de broche die Máxima droeg tijdens het huwelijk van prins Carlos en prinses Annemarie (eerste foto). Olivia Hainaut is een Belgische ontwerpster die het echte priegelwerk niet schuwt. En Giuseppe Virgone is het gezicht achter Máxima’s kreeft (tweede foto).

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Kapitein
Al met al kunnen we dus wel concluderen dat de ontwerpen van Natan niet één-op-één op-één gelinkt kunnen worden aan Vermeulen. Hij is weliswaar art director en daarmee de kapitein van het schip, maar zonder het werk van zijn familie, zoals hij zijn team zelf omschrijft, zou het Belgische Modehuis er vermoedelijk heel anders uitzien. 

Een dikke dankjewel aan Josine voor de fijne samenwerking aan dit artikel!

5 comments

  1. MMI. schrijft:

    Om een succesvolle blog over mode te kunnen handhaven heb je wel betere foto’s nodig. Meer en grotere foto’s. Zie modekoningin maxima. Hopelijk lukt dat. Veelbelovende website verder! Succes!

    • Jelka schrijft:

      Beste MMI, dankje voor je reactie! Je hebt natuurlijk een punt. Maar je moet weten dat ik dit volledig als hobby doe, waar ik niks aan verdien (die Google Ads die je ziet brengen misschien een paar eurocent op per dag). En betere en grotere foto’s zijn allemaal betalend. Reken een minimum van 50 euro per foto. Dan begrijp je hopelijk dat dit voor mij niet mogelijk is. Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat je als ‘succesvol’ beschouwt. Ik ben zelf al heel blij dat ik mijn passie kan delen met anderen, en dat ik anderen hun dag alvast weer een beetje leuker kan maken met elk artikel dat ik deel 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.