Ronde Tafel

Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin wonen een werkvergadering bij met vrouwen die actief zijn in de erkende erediensten en de vrijzinnigheid. De ronde tafel wil aandacht geven aan de rol van de vrouw in het levensbeschouwelijke landschap in België. Het wil ook de verschillende vormen van vrouwelijk engagement voor de maatschappij aan bod brengen. 

Lees verder →

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018

5 jaar Koningin Mathilde: aflevering 1 – nationale feestdagen

Over exact 1 maand, op 21 juli 2018, is het 5 jaar geleden dat Koning Filip zijn vader Koning Albert heeft opgevolgd als de 7de Koning der Belgen. En met hem kregen we er een Koningin Mathilde bij. De komende 30 dagen wil ik op deze website dan ook graag met jullie terugblikken op de voorbije 5 jaar. 

We starten deze serie vandaag met waarmee het allemaal 5 jaar geleden begon: de nationale feestdagen! 

Lees verder →

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018

Ronde tafel – Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen

Hare Majesteit de Koningin zit een ronde tafel voor met vertegenwoordigers van bedrijven die zich inzetten voor duurzame ontwikkeling. De Koningin is pleitbezorger van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Met deze ronde tafel, waaraan ook de vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking deelneemt, onderstreept de Koningin andermaal het belang van de ambitieuze duurzame ontwikkelingsagenda binnen de Belgische privésector. De ontmoeting vindt plaats bij het bedrijf Efarmz in Anderlecht.

 

Lees verder →

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018

There’s no Planet B – ASBL Markant

Hare Majesteit de Koningin nam deel aan een Inspiratieronde vrouwelijk ondernemerschap georganiseerd door de vzw Markant, met als thema There is no Planet B: de implementatie van de ontwikkelingsdoelstellingen binnen de onderneming.

De Koningin is VN- Speciaal Pleitbezorger voor duurzame ontwikkeling en hecht belang aan het engagement van de private sector voor de uitvoering van de SDGs.

Lees verder →

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018

Bezoek aan het restauratie-atelier schilderkunst van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin bezoeken het restauratie-atelier schilderkunst van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). In het atelier wordt momenteel onder meer het schilderij “Dulle Griet” van Pieter Bruegel de Oude gerestaureerd, een pronkstuk uit de collectie van het museum Mayer van den Bergh in Antwerpen. Alvorens naar Antwerpen terug te keren, zal het paneel na voltooiing van de restauratie eerst naar het Kunsthistorisches Museum van Wenen reizen voor de grote overzichtstentoonstelling over Bruegel naar aanleiding van de 450ste verjaardag van zijn overlijden. De Koning zal deze tentoonstelling plechtig inhuldigen op 1 oktober, samen met de Oostenrijkse Bondspresident.

Bij de restauratie werden latere overschilderingen verwijderd, zodat de oorspronkelijke verflaag naar voren komt. Op dit ogenblik worden er subtiele retouches aangebracht – te beginnen met de figuur van de Dulle Griet – en vervolgens krijgt het schilderij een nieuwe vernislaag. Dankzij de restauratie worden de sprekende details terug zichtbaar en het hoogtechnologisch onderzoek biedt een unieke blik op het creatieve proces van Bruegel. Ook de houten drager wordt behandeld om zo de duurzame toekomst van dit meesterwerk te verzekeren.

Lees verder →

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018

Federale Prijs Armoedebestrijding 2018

Hare Majesteit de Koningin woont de uitreiking van de Federale Prijs Armoedebestrijding 2018 bij. Deze jaarlijkse prijs, aan zijn 10de editie toe, is een erkenning voor mensen, verenigingen, bedrijven of openbare besturen die dagelijks op een efficiënte en innovatieve wijze bijdragen tot de strijd tegen armoede. De uitreiking vindt plaats in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België te Brussel.

Lees verder →

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018

Way – Lunch & Coffee Bar

Hare Majesteit de Koningin bezoekt een microfinancieringsproject (WAY – Lunch & coffee bar) van microStart te Gent. MicroStart is een microfinancieringsinstelling die micro-ondernemers steunt en begeleidt. De Koningin ontmoet er de medewerkers, vrijwilligers en het microStart team. Aansluitend woont de Koningin een rondetafelgesprek bij met micro-ondernemers. De Koningin volgt al jaren de ontwikkelingen in de microfinancieringssector zowel in België als in het buitenland.

 

Lees verder →

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018

European Development Days 2018

In de marge van de European Development Days (EDD) 2018 had  Hare Majesteit de Koningin, in haar hoedanigheid van Pleitbezorger van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDGs),  een ontmoeting met :

  • Ms Kristalina GEORGIEVA, Chief Executive Officer of the World Bank
  •  Ms. Jayathma WICKRAMANAYAKE, Envoy of the Secretary-General on Youth
  • Ms Pramila PATTEN, Special Representative of the Secretary-General on Sexual Violence in Conflict.
  • Nadia Murad, human rights activist, Yezidi

Lees verder →

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018