Overzicht hoeden Koningin Mathilde

Nu Mathilde koningin geworden is, zetten we eens even alle hoeden die ze tot nu toe heeft gedragen op een rijtje. In vergelijking met Koningin Máxima draagt Mathilde bijzonder weinig hoeden. Er zijn een aantal vaste gelegenheden waarvoor Mathilde een hoed uit de kast haalt, met name de eucharistieviering ter nagedachtenis van de gestorven leden van de Koninklijke familie in februari, de Nationale Feestdag op 21 juli, en Koningsdag op 15 november (toen ze nog Prinses was). Daarnaast zien we Mathilde slechts uitzonderlijk met een hoed. Dit komt wel eens voor bij een staatsbezoek, een huwelijk of een doopsel, maar voor een dagdagelijks bezoek zal Mathilde geen hoed dragen.

Sinds ze Koningin is, heeft ze wel voor de Blijde Intredes en de kennismakingsbezoeken met de andere landen ook een hoed gedragen. De toekomst zal moeten uitwijzen of Mathilde nu vaker een hoed zal gaan dragen of niet.

Hieronder volgt een overzichtje van de hoeden die Mathilde sinds 2000 gedragen heeft!

Koningin Mathilde recycleert ook haar hoeden, reeds van het begin van haar huwelijk. Zo zien we dat hoed nummer 3 en 4 exact dezelfde is, en ook 6 en 7 is dezelfde hoed.

Koningin Mathilde grijpt steevast ook terug naar dezelfde ontwerpers voor haar hoeden. Zo komt een groot deel van haar hoeden van hofleverancier Fabienne Delvigne. Daarnaast zitten er ook hoeden tussen van Maison Van den Borne, en Christophe Coppens. Deze laatste getalenteerde ontwerper is helaas inmiddels failliet.

(Excuus voor verwarring in de nummering hierboven: nummer 77 hoort tussen hoed 23 en hoed 24, maar het plaatje was inmiddels al gemaakt)

Fabienne Delvigne vertelde recent dat ze met heel wat dingen rekening moet houden bij het ontwerp van een hoed van Mathilde, onder andere dat haar gezicht langs alle kanten goed zichtbaar moet blijven voor de camera’s.

Fabienne Delvigne vertelde ten slotte ook nog dat de Mathilde van verschillende stijlen houdt, maar dat het altijd heel elegant moet zijn.

In totaal droeg Koningin Mathilde reeds op 91 verschillende gelegenheden een hoed. Wanneer je dit spreidt over 13 jaar, is dit uiteraard geen groot getal. Koningin Mathilde droeg jaarlijks gemiddeld 7 keer een hoed.

De allerlaatste hoed die Koningin Mathilde droeg, nummer 91, is wel speciaal. Met deze hoed kiest ze namelijk sinds jaren weer voor een nieuwe hoedenontwerper. Met name de Belgische ontwerper Elvis Pompilio is verantwoordelijk voor deze creatie!

Wat vinden jullie van de hoeden van Mathilde? Hebben jullie een favoriet? Of net eentje waarvan je vindt dat het absoluut niet past bij Mathilde?

One comment

  1. Thekla schrijft:

    Ik merk dat ik persoonlijk een afkeer begin te krijgen van alle fashionators en tulbanden die nu blijkbaar hip zijn. Als je een hoed draag, draag dan ook een echte hoed. Oké daar kan eens een minder mooi exemplaar tussen zitten zoals die oranje ( met overigens een hele leuke jurk) maar dat is altijd beter dan een onbestemd vogelnestje of een paar uitstekende sprieten.
    Persoonlijk vindt ik nummer 75 erg mooi.

Geef een reactie