5 jaar Koningin Mathilde: aflevering 1 – nationale feestdagen

Over exact 1 maand, op 21 juli 2018, is het 5 jaar geleden dat Koning Filip zijn vader Koning Albert heeft opgevolgd als de 7de Koning der Belgen. En met hem kregen we er een Koningin Mathilde bij. De komende 30 dagen wil ik op deze website dan ook graag met jullie terugblikken op de voorbije 5 jaar. 

We starten deze serie vandaag met waarmee het allemaal 5 jaar geleden begon: de nationale feestdagen! 

© Place Royale/RTL

De eerste nationale feestdag was uiteraard de meest belangrijke, aangezien tegelijkertijd de troonswissel werd gevierd. Heel Brussel transformeerde in één groot volksfeest, dat al op 20 juli van start ging met een Bal National in de Marollen, bijgewoond door zowel het ‘oude’ als het ‘nieuwe’ vorstenpaar. 21 juli was een zeer warme, goedgevulde dag voor de ganse koninklijke familie, die voltallig aanwezig was! De dag startte met een Te Deum viering, gevolg door de ondertekening van de troonsafstand. Daarna legde Koning Filip de eed af in de Senaat. De hele koninklijke familie verscheen dan op het balkon van het Koninklijk Paleis, en volgden daarna vanop de koninklijke tribune het traditionele militaire défilé. Koning Filip en Koningin Mathilde begaven zich daarna naar het Warandepark om deel te nemen aan het Feest in het Park. ‘s avonds verschenen ze nog een tweede maal op het balkon om het vuurwerk te aanschouwen.

© Place Royale/RTL en Wim Dehandschutter

2014 was de eerste ‘echte’ nationale feestdag voor het nieuwe vorstenpaar. Al snel werd duidelijk dat zij hun vier kinderen vanaf dan zouden gaan betrekken in deze dag: ze volgden mee het Te Deum en het militaire defilé. Aan de klassieke invulling van de nationale feestdag werd door Filip en Mathilde niet geraakt: zowel dit jaar als de volgende jaren bleef men trouw vasthouden aan het Te Deum, het militaire defilé, het feest in het Warandepark en het vuurwerk op het einde van de dag. Prinses Astrid, Prins Lorenz, Prinses Laurent en Prinses Claire waren aanwezig, maar grote afwezigen deze dag waren Koning Albert en Koningin Paola.

© Wim Dehandschutter

Ook in 2015 waren Koning Albert en Koningin Paola de grote afwezigen. Prinses Astrid, Prins Lorenz, Prins Laurent en Prinses Claire tekenden opnieuw present.

© Koninklijk Paleis, Wim Dehandschutter, Royalty VTM

In 2016 haakte nog een deel van de familie af, en was naast het koninklijk gezin enkel Prins Laurent nog aanwezig. Hier was toen een kleine rel over, aangezien Prins Laurent helemaal apart op een podium werd gezet, in plaats van te mogen aansluiten bij de rest van de familie. Het was het eerste jaar dat Prinses Elisabeth ‘s avonds mee het vuurwerk ging aanschouwen.

© Place Royale/RTL, Koninklijk Paleis

Prinses Astrid, Prins Lorenz en Prinses Claire sloten na een jaar van afwezigheid opnieuw aan bij de nationale feestdag van vorig jaar. Koning Filip en Koningin Mathilde verrasten wel iedereen door hun onverwachte aanwezigheid op het populaire Tomorrowland, in plaats van zoals elk jaar naar het feest in het Warandepark te gaan. Prins Laurent en Prinses Claire gingen daar in hun plaats naartoe en leken zich heel hard te amuseren. 

Ik hoop dat Koning Filip en Koningin Mathilde met deze verrassing mogelijks aangeven dat ze openstaan voor een klein beetje vernieuwing en flexibiliteit in het vrij traditionele en misschien vastgeroeste programma van de nationale feestdag. Het mag wel vrij duidelijk zijn dat ook in 2018 Koning Albert en Koningin Paola vermoedelijk niet aanwezig zullen zijn, en dat de vier koningskinderen hun rol weer zullen opnemen. 

Op vlak van kledij heeft Koningin Mathilde ook een vrij vast stramien: voor het Te Deum en het militaire defilé werkt ze meestal samen met Edouard Vermeulen van Natan om haar een nieuwe outfit te laten maken. De bijpassende hoed is ook bijna altijd van Fabienne Delvigne. Ik verwacht voor 2018 geen andere keuzes. Daarna wisselt Mathilde meestal naar een meer casual outfit, en hierbij kiest ze vaak voor een reeds eerder gedragen outfit. ‘s Avonds bij het vuurwerk ten slotte wisselt ze nog een laatste keer van outfit. Vaak zijn de tweede en derde outfit ook van Natan, maar we hebben Mathilde ook al in Dries Van Noten en Bernard Depoorter gezien op de nationale feestdag.

Graag hoor ik nu jullie mening: hoe hebben Koning Filip en Koningin Mathilde de voorbije 5 jaar hun invulling gegeven aan de nationale feestdag? Welke herinneringen zijn jullie bijgebleven? Wat vinden jullie goed en minder goed? En ten slotte: wat vinden jullie van haar kledij?

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018

7 comments

 1. josiane schrijft:

  Bij Mathllde kan je zeker zijn, ze is altijd stijlvol, outfit passend bij de gelegenheid, eerder klassiek maar met een moderne look, Belgische ontwerpers…kortom haar kledij is een promotie voor Belgische ontwerpen gebracht door een bijzondere, elegante vrouw.

 2. Kuifje schrijft:

  In 2013 leek het nog one happy family. ‘t Heeft niet lang geduurd. En even een andere opmerking : Filip heeft de eed afgelegd in het halfrond van de Kamer waar de Verenigde Kamers in zitting samen gekomen waren.

 3. Margot schrijft:

  Ik vind dat jullie koning en koningin het heel goed hebben gedaan. Integer, vriendelijk, leuke ouders en geen rare uitspattingen. De koning kende ik niet zo goed maar lijkt steeds meer losgekomen. Koningin Mathilde vind ik heel elegant en ik ben nog steeds jaloers op de mooie donkerblauwe jurk die ze in de avond van 2015 voor het eerst droeg.

 4. Charlie schrijft:

  Toevallig vind ik dat haar kledij mij om de twee jaar meer aanspreekt, 2013, 2015 en vorig jaar in 2017 vond ik echt elegant en stijlvol. De snit van 2014 was overbekend, gigantische hoed ook. 2016 vond ik flets. Nu maar hopen dat dit patroon dit jaar doorbroken wordt!

 5. camille schrijft:

  de ‘ te deum’s ‘ worden gewoonlijk alleen door de koning en koningin bijgewoond ,prinses Astrid en Laurent gaan naar een waalse en een vlaamse stad, dit was al zo onder koning Albert, alleen voor de “defile”komen ze samen, en voor de aktiviteiten erna, is het de koning in het parc prinses Astrid en prins Laurent of naar defentie, policedorp ,e u ,hof leveranciers en andere aktiviteiten in de straten rond het paleis, dat is lopen van een plaats naar de andere, dat is genieten !!!en vermoeiend !!!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.