5 jaar Koningin Mathilde: aflevering 13 – audiënties

In de voorbije 5 jaar hebben Koning Filip en Koningin Mathilde al erg veel personen ontvangen op audiëntie in het Koninklijk Paleis te Brussel of het Kasteel te Laken: zowel staatshoofden, regeringsleiders, als andere prominente figuren van binnen en buiten België. We blikken even terug op wie onder andere de revue is gepasseerd in Brussel de voorbije jaren:

Embed from Getty Images 

Op 6 mei 2014 hebben Koning Filip en Koningin Mathilde Baron Toots Thielemans en zijn echtgenote ontvangen, dit ter ere van zijn uitzonderlijke carrière.

Embed from Getty Images 

Op 21 november 2014 ontvingen ze de voorzitter van de Europese Commissie, Dhr. Jean-Claude Juncker, voor een lunch. 

Embed from Getty Images 

Op 7 januari 2015 ontvingen ze Dhr. Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, voor een lunch.

© Place Royale/RTL

Op 23 februari 2015 ontving Mathilde Mevr. Ertharin Cousin, Executive Director van de United Nations World Food Programme (WFP).


 

Op 25 maart 2015 ontvingen ze Dhr. Martin Schulz, Voorzitter van het Europees Parlement, voor een lunch.

© Koninklijk Paleis

Op 13 mei 2015 ontving Koningin Mathilde Liu Xiaodong en Yu Hong, twee Chinese kunstenaars. Kort erna was het staatsbezoek aan China gepland.

Embed from Getty Images 

Op 27 mei 2015 ontvingen ze Ba Ki-moon, Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, en zijn echtgenote.


Op 5 juni 2015 ontving Koningin Mathilde Mevrouw Irina Bokova in audiëntie. Zij is Directeur-generaal van UNESCO .

Embed from Getty Images 

Op 12 januari 2016 heeft Mathilde Koningin Rania van Jordanië ontvangen voor een lunch.

© Koninklijk Paleis

Op 16 februari 2016 ontving Mathilde Dhr. Mogens LYKKETOFT, Voorzitter van de 70ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

© Koninklijk Paleis

Op 19 februari 2016 ontving Mathilde Mevr. Amélie NOTHOMB, Belgische schrijver.

© Koninklijk Paleis

Op 13 april 2016 ontving Koningin Mathilde een delegatie van Downsyndroom Vlaanderen, Down Syndrome Foundation Belgium en Inclusion Down.

© Place Royale/RTL

Op 15 juni 2016 ontvangt de Koningin Dr. Jim Yong Kim, Voorzitter van de Wereldbank. Als VN-Pleitbezorger voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen zal de Koningin de gelegenheid benutten om de plannen van de steun voor en de uitvoering van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de Wereldbank te bespreken. Er wordt verder gebouwd op eerdere discussies die de Koningin had met de Wereldbank in Washington DC en op het World Economic Forum te Davos. 

© Koninklijk Paleis

Op 22 juni 2016 ontvingen Filip en Mathilde oud-Burgemeester van New York Michael Bloomberg.

© Koninklijk Paleis

Op 4 juli 2016 ontvingen ze Z.E. Mauricio Macri, President van de Argentijnse Republiek en zijn echtgenote.

© Koninklijk Paleis

Op 7 juli 2016 hebben Filip en Mathilde de Hertog en de Hertogin van Wellington voor een lunch ontvangen.

© Koninklijk Paleis

Audiëntie voor de leden van MUN Society Belgium op 28 september 2016.

© Place Royale/RTL

Op 16 februari 2017 ontvingen Filip en Mathilde dhr. Bill Gates, medeoprichter van het bedrijf Microsoft Corporation en covoorzitter van de Bill & Melinda Gates Foundation.

© Koninklijk Paleis

Op 20 maart 2017 hebben Koning Filip en Koningin Mathilde mevrouw Nidhi Chaphekar, slachtoffer van de aanslagen van 22 maart 2016 ontvangen. Mevrouw Chaphekar is de Indische stewardess van wie de foto de wereld rondging. Ze liep zware brandwonden op en werd eerst in België behandeld. In april 2016 hebben de Vorsten haar in een ziekenhuis in Charleroi bezocht, maar mevrouw Chaphekar was nog in kunstmatige coma. Een jaar na de aanslagen is zij opnieuw op bezoek in België en werd zij door de Vorsten ontvangen voor een ontmoeting in het Koninklijk Paleis te Brussel.

© Place Royale/RTL

Op 5 april 2017 ontvingen ze  Z.E. Dhr. António Guterres, Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, voor een lunch.

© Koninklijk Paleis

Op 24 mei 2017 ontvingen Filip en Mathilde de President van de Verenigde Staten van Amerika en de First Lady in audiëntie.

© Koninklijk Paleis

Op 27 juni 2017 heeft Koningin Mathilde dhr. David M. Beasley ontvangen. Dhr. Beasley is uitvoerend Directeur van het Wereldvoedselprogramma. Het gesprek ging over de implementatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties, in het bijzonder de strijd tegen honger en de campagne #healtynothungry. Voeding is nauw verbonden met gezondheid en onderwijs. Thema’s die de Koningin van nabij volgt. 

© Koninklijk Paleis

Op 25 september 2017 ontvingen Filip en Mathilde Zijne Excellentie de Heer Peter John Cosgrove, Governor General of the Commonwealth of Australia, en Lady Peter Cosgrove in audiëntie. 

© Koninklijk Paleis

Op 26 september 2017 ontving Koningin Mathilde Mevr. Claudine TALON, Eerste Dame van de Republiek Bénin ontvangen. Tijdens het onderhoud werd gesproken over de inclusieve uitvoering van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, in het bijzonder over gezondheid (SDG 3), educatie (SDG 4) en de maatschappelijke positie van de vrouw (SDG 5).

© Koninklijk Paleis

Op 11 oktober 2017 ontving Koningin Mathilde Mevr. Rula Ghani, Eerste Dame van de Islamitische Republiek Afghanistan op het Koninklijk Paleis te Brussel. Tijdens het onderhoud werd gesproken over de inclusieve uitvoering van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Bijzondere aandacht ging naar deze doelstellingen die betrekking hebben op de rechten van de vrouw alsook op de maatschappelijke positie van de vrouw in Afghanistan, inclusief kwaliteitsonderwijs en goede gezondheid met inbegrip van de mentale gezondheid.

© Koninklijk Paleis

Op 14 december 2017 ontvingen ze Zijne Excellentie de heer Jovenel Moïse, President van de Republiek Haïti, en zijn echtgenote, in audiëntie in het Paleis te Brussel.

© Koninklijk Paleis

Op 14 mei 2018 ontving Mathilde de heer Geert Cappelaere, Regionaal Directeur UNICEF voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dhr. Cappelaere gaf een uitvoerig overzicht van de zorgwekkende toestand van de kinderen in de regio. HM de Koningin is erevoorzitter van UNICEF.be

© Koninklijk Paleis

Op 25 mei 2018 ontving Koningin Mathilde mevrouw Henrietta Fore, Uitvoerend Directeur van UNICEF. Er werd gesproken over de nieuwe UNICEF- strategie en agenda voor jongeren. Deze agenda tekent nieuwe krijtlijnen uit over de toekomst van jongeren en legt de nadruk op hun naar school gaan, de vorming en tewerkstelling tegen 2030. In haar hoedanigheid van VN-Pleitbezorger voor de Ontwikkelingsdoelstellingen hecht de Koningin groot belang aan kwaliteitsonderwijs en mentale gezondheid van jongeren die belangrijke actoren zijn in de realisatie van de SDGs. De Koningin is ook erevoorzitter van UNICEF.be.


 

Op 4 juni 2018 ontvingen Filip en Mathilde de president van Angola en zijn echtgenote.

© Koninklijk Paleis

Op 6 juni 2018 had Koningin Mathilde in de marge van de European Development Days (EDD) 2018, in haar hoedanigheid van Pleitbezorger van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDGs), een ontmoeting met :

Ms Kristalina GEORGIEVA, Chief Executive Officer of the World Bank
Ms. Jayathma WICKRAMANAYAKE, Envoy of the Secretary-General on Youth
Ms Pramila PATTEN, Special Representative of the Secretary-General on Sexual Violence in Conflict.
Nadia Murad, human rights activist, Yezidi

Een heleboel verschillende ontvangsten dus, vaak samen met Koning Filip, maar ook heel vaak in haar eentje, en vaak gebruikt ze die individuele audiënties om de thema’s te bespreken waar ze het hardst rond werkt, bv. de SDG’s.

Koningin Mathilde past voor deze ontvangsten meestal haar kledingkeuze aan aan de persoon die ze ontvangt, waardoor we hier een diversiteit aan kledij zien terugkomen.

 

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018

4 comments

  1. Kuifje schrijft:

    Mathilde is een first lady die op de voorgrond treedt, een beetje zoals destijds Koningin Elisabeth. Fabiola was ook meer het extroverte type die naar de mensen toe ging maar ik weet niet of zij alleen personen in audiëntie ontving, Paola daarentegen was terughoudender of afstandelijker, deels te verklaren ook door het feit dat ze met moeite nederlands sprak/spreekt. Mathilde houdt dus blijkbaar van haar job. Ondanks de negatieve kritiek en tendentieuze berichtgeving die je in een bepaalde pers regelmatig kunt lezen, denk ik dat we tevreden mogen zijn met onze first lady. En tenslotte, zoals hier duidelijk aangetoond, Mathilde steunt voor bijna 100 % de Belgische couture (net zoals Maixma LOL)

  2. Lut schrijft:

    Zeer zeker ze is een goede ambassadrice op elk gebied ! Wordt vaak onderschat in de Belgische media. Als Maxima een stap verzet in Nederland wordt dit vernoemd ! Zo jammer !

  3. Anja schrijft:

    Het zeegroene jurkje gedragen bij To(e)ots ha Thielemans is mijn favoriet. Toch zeker met dit weer. Leuke sandalen eronder. Nagels donkerrose verven en dito lipstick. (wel Filip niet teveel zoenen).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.