5 jaar Koningin Mathilde: aflevering 15 – campagne tegen pesten

Koningin Mathilde zet mee haar schouders onder de campagne tegen pesten (zowel in real life als cyberpesten). We maken even een overzicht van de activiteiten die Mathilde hierover heeft gehad de voorbije 5 jaar als Koningin:


 

Op 16 juni 2015 organiseerde Koningin Mathilde een rondetafelgesprek op het Koninklijk Paleis te Brussel over pesten en cyberpesten.

© Koninklijk Paleis

Op 1 februari 2016 bezoekt Koningin Mathilde de scholen Sint-Guido/Sint-Pieter te Anderlecht die de Hoofdprijs “Pesten-dat-kan-niet” kregen. Tijdens een werkvergadering maakt ze kennis met de Peer Mediation werkwijze waarmee scholen het pestprobleem aanpakken. De Koningin spreekt nadien met de 12 leerlingen die deel uitmaken van het bemiddelingsteam. De leerlingen vertellen over hun werkmethode bij conflicten en hun persoonlijke ervaringen.

© Place Royale/RTL

Twee dagen later, op 3 februari 2016, bracht Mathilde opnieuw een bezoek aan een school, ditmaal aan de school Saint-Joseph te Couvin. Tijdens een werkvergadering maakt zij kennis met de methodiek die deze school uitwerkte om deze problematiek aan te pakken.

© Koninklijk Paleis

Op 16 februari 2017 bezoekt Koningin Mathilde het Koninklijk Technisch Atheneum MoBi te Gent in het kader van de Week tegen pesten. De Koningin maakt kennis met nieuwe pedagogische methodes tegen pesten en die het welbevinden van leerlingen verhogen.

 

Op 6 februari 2018 gaf het Belgische hof een videoboodschap vrij van Koningin Mathilde. Ze sprak zich in de boodschap uit tegen cyberpesten, in het kader van de Safer Internet Day. 


 

Op 8 mei 2018 tijdens een werkbezoek maakt Koningin Mathilde kennis met de werking van De Conflixers, een initiatief vanuit de Vlaamse scholierenkoepel, waarbij leerlingen elkaar ondersteunen in het omgaan met conflictsituaties zoals pesten. 

Het is niet toevallig dat de meeste van deze activiteiten jaarlijks in februari plaatsvinden, aangezien dan de Week tegen pesten wordt georganiseerd. Ik denk dat Mathilde, als moeder van 4 jonge kinderen, zich nauw betrokken voelt bij deze thematiek.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018

2 comments

  1. Margot schrijft:

    Ik heb dat filmpje weer afgespeeld en vind dat erg leuk, je hoort haar stem en inhoudelijk is die mengeling van strengheid en begrip zo passend bij haar optreden in het algemeen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.