5 jaar Koningin Mathilde: aflevering 16 – provinciebezoeken

Nadat Koning Filip en Koningin Mathilde tijdens de Blijde Intredes elke Belgische provincie hadden bezocht, bleven ze dit met enige regelmaat op de agenda zetten. Gemiddeld 2 tot 3 keer per jaar kiezen ze een Belgische provincie om daar een specifieke regio of stad te bezoeken. 

Embed from Getty Images 

De eerste provincie die werd uitgekozen, op 19 november 2014 en dus ongeveer één jaar na de laatste Blijde Intrede, was Namen. In Couvin bezoeken de Koning en de Koningin de firma Mathy By Bols, een bedrijf uit de houtsector. Daarna nemen ze deel aan een rondetafel over de houtsector waar ook vertegenwoordigers van de firma Riche aanwezig zijn. In Cerfontaine nemen ze deel aan een informatievergadering over het beheer van een gemeente met bijzondere aandacht voor de kindergemeenteraad. Het bezoek eindigt met een ontmoeting met de inwoners van Cerfontaine en een receptie.

Embed from Getty Images 

Een paar weken later, op 5 december 2014, waren de Koning en de Koningin op bezoek in de Provincie Oost-Vlaanderen. In Ronse bezoeken ze het Textielinnovatiecentrum TIO3 en het Provinciaal Instituut Heynsdaele dat buitengewoon onderwijs aanbiedt aan een zestigtal jongeren met onder meer gedrags- en/of emotionele stoornissen. In het centrum van de stad bezoeken ze de Crypte van de Sint-Hermeskerk. Nadien ontmoeten ze de inwoners op het Grote Markt. Het bezoek eindigt met een receptie op het Stadhuis. Die dag eindigde helaas in mineur, aangezien ‘s avonds het nieuws bekend raakte van het overlijden van Koningin Fabiola.

Embed from Getty Images 

Op 26 februari 2015, Koningin Mathilde liep toen rond met krukken na de skivakantie, bezoeken ze de Provincie Vlaams-Brabant. Ze brengen eerst een bezoek aan de drukkerij en communicatiegroep Artoos te Kampenhout en vervolgens aan de Campus Don Bosco Haacht. Zij maken er kennis met de schooldirectie en spreken met bedrijfsleiders en leerlingen over hun samenwerking in het kader van de technische opleiding. Het bezoek wordt afgerond met een receptie in het Gemeentehuis van Haacht. De Provincie Vlaams-Brabant vierde in 2015 haar 20ste verjaardag.

Embed from Getty Images 

Op 30 april 2015 brengen Filip en Mathilde een bezoek aan de Provincie Waals-Brabant. De Koning en de Koningin bezoeken eerst het Nationaal Voetbalcentrum te Tubeke en ontmoeten er de jongeren. Nadien begeven de Koning en de Koningin zich naar Nijvel waar zij het bedrijf Euro Heat Pipes bezoeken. Het bezoek wordt afgesloten met een receptie in Nijvel.

Embed from Getty Images 

Op 10 september 2015 brengen Filip en Mathilde een bezoek aan de provincie Limburg. De Koning en de Koningin bezoeken eerst te Hasselt de Corda In campus en ontmoeten er jonge ondernemers van start-ups. Nadien begeven de Koning en de Koningin zich naar Maasmechelen waar zij het Vakantiehuis Koningin Fabiola zullen bezoeken dat ondertussen 50 jaar bestaat. Vervolgens bezoeken ze Connecterra. Dit is de toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Het programma word afgesloten met een ontvangst in het Stadhuis van Maasmechelen.

Embed from Getty Images 

Op 19 november 2015 bezoeken de Koning en de Koningin de Provincie Henegouwen. Ze bezoeken het Institut Technique Libre van Ath waar zij deelnemen aan een werkvergadering over de lerarenopleiding. Nadien begeven de Koning en de Koningin zich naar Doornik en bezoeken zij het bedrijf Pollet dat zijn 250 jarig bestaan viert. Het bezoek eindigt met een ontvangst in het stadhuis van Doornik.

Embed from Getty Images 

Op 25 februari 2016 brengen Filip en Mathilde een bezoek aan de provincie Antwerpen. De Koning en de Koningin bezoeken eerst vzw Talander in Arendonk, een theehuis voor personen met een verstandelijke beperking. Nadien brengen de Koning en de Koningin een bezoek aan het bedrijf Cartamundi in Turnhout. Het bezoek eindigt met een ontvangst in het stadshuis van Turnhout en een ontmoeting met de inwoners.

© Koninklijk Paleis en Place Royale/RTL

Op 13 september 2016 brengen ze een bezoek aan de provincie Luxemburg. De Koning en de Koningin bezoeken eerst het intergenerationeel centrum l’Auberge du Vivier in Habay-La-Neuve. Nadien brengen Zij een bezoek aan het bedrijvencentrum voor ruimtevaartapplicaties Galaxia in Transinne. Het bezoek eindigt met een ontvangst in het gemeentehuis van Libin en een ontmoeting met de inwoners.

Embed from Getty Images 

Op 9 november 2016 brengen ze een bezoek aan de Provincie West-Vlaanderen. Zij beginnen de dag met een bezoek aan de Zeebrugse vismijn en spreken er de vissers. Vervolgens gaan de Koning en de Koningin op bezoek bij de leerlingen van het Koninklijk Werk IBIS te Bredene. Zij ontbijten met de jongeren. Tijdens dit bezoek staat de aandacht voor de kinderen en jongeren centraal. Tot slot gaan de Koning en de Koningin naar de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, die haar 70ste verjaardag viert. De nadruk ligt op de kwaliteit van het onderwijs en het belang van gastronomie voor het imago van België.

Embed from Getty Images 

Op 25 april 2017 brengen ze een bezoek aan de Provincie Oost-Vlaanderen. Het bezoek start in het Kasteel Wissekerke waar zij de verschillende actoren van de Sigmaplan ter voorkoming van overstroming van de Scheldevallei ontmoeten. Ze krijgen er ook uitleg over het project “Van steen tot steen langs de Schelde”. Vervolgens bezoeken Filip en Mathilde de Polders van Kruibeke. De Polders zijn het grootste gecontroleerde overstromingsgebied van Vlaanderen en vormen een uniek natuurgebied. Hierna bezoeken ze de Wase Werkplaats in Temse. Dit is een beschutte werkplaats goed voor in totaal 700 jobs en verspreid over drie locaties (Temse, Zele en Beveren). Tenslotte bezoeken ze Fedasil Dendermonde waar ze jonge asielzoekers ontmoeten. Fedasil is een centrum voor minderjarige asielzoekers, gevestigd in de Abdijschool. Het provinciebezoek wordt afgesloten met een bezoek aan het stadhuis en de vernieuwde Lakenhal van Dendermonde.

Embed from Getty Images 

Op 21 september 2007 brengen Filip en Mathilde een bezoek aan de Provincie Namen. Het bezoek start in Sombreffe, waar zij de medewerkers en de oprichters van Bébé Bus ontmoeten. Bébé Bus is een sociaal economische ondersteunings- en nabijheidsdienst die tijdelijke en mobiele structuren voor kinderopvang (0 tot 3 jaar) biedt. Hiermee biedt Bébé Bus de ouders de mogelijkheid op socio-professionele re-integratie en zorgt het voor een laagdrempelige kinderopvang. Het initiatief werd in een 30-tal gemeenten in de Provincie Namen opgezet. De Vorsten begeven zich nadien naar Namen waar ze TRAKK bezoeken, waar o.a. een Fablab en startups gehuisvest zijn. Deze hub is een ruimte voor multidisciplinaire co-creatie die interactie tussen de artistieke, academische, technologische en economische werelden nastreeft om innovatieve projecten te realiseren. Het bezoek wordt afgesloten in de school Asty-Moulin, waar de Vorsten ateliers en laboratoria bezoeken. Ze ontmoeten leerkrachten en leerlingen en maken kennis met de ECEC méthode (Ecole Communautaire Entrepreneuriale Consciente).

Embed from Getty Images 

Op 29 november 2017 brengen ze een bezoek aan de Provincie Vlaams Brabant. In Grimbergen bezoeken ze de bioboerderij Den Diepen Boomgaard. De boerderij is een sociale werkplaats en tegelijk zet men in op duurzaamheid. Nadien gaan Filip en Mathilde naar Vilvoorde om Videohouse te bezoeken. Videohouse is een bedrijf dat all-round audiovisuele diensten levert aan televisiestations, nieuwsredacties, productiehuizen en bedrijven. Het bezoek wordt vervolgd met een ronde tafel rond deradicalisering in het stadhuis van Vilvoorde. Voor hun terugkeer naar Laken nemen de Vorsten de Waterbus. Dit is een boot die fungeert als openbaar vervoersmiddel tussen Vilvoorde en het centrum van Brussel via het kanaal.

© Koninklijk Paleis

Op 27 februari 2018 brengen ze een bezoek aan de Duitstalige Gemeenschap in Sankt Vith. De Vorsten bezoeken eerst de St Josef Klinik. Tijdens dit bezoek ligt de nadruk op grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden en het belang van vrijwilligers in het bijstaan van revaliderende patiënten. Filip en Mathilde begeven zich nadien naar het cultureel- en conferentiecentrum Triangel. Tijdens dit bezoek staat het vrijwilligerswerk centraal. Ze hebben er contact met vertegenwoordigers van een aantal vrijwilligersorganisaties en wonen voorstellingen bij van de muziekgroep Analog en de folkloristische dansgroep Vegder Diddeldöppcher. Het bezoek wordt afgesloten met een begroeting aan de bevolking bij het Stadhuis van Sankt Vith en een ontmoeting met enkele jonge talenten uit de Duitstalige Gemeenschap.

Embed from Getty Images 

Op 24 mei 2018 vond het voorlopig laatste provinciebezoek plaats. De Koning en de Koningin brengen een bezoek aan de Provincie Limburg. In Beringen bezoeken ze Flanders’ Bike Valley (The Global Cycling Center), een open innovatiecentrum voor de wielerindustrie opgericht door 4 lokale KMO’s (Bioracer, Lazer Sport, Ridley en Voxsale) en Flanders’ Make (kenniscentrum voor de voertuigindustrie). Na een bezoek aan de incubator (Bikeville) en de windtunnel volgt een rondleiding in het bedrijf Ridley. De Vorsten gaan vervolgens naar Heusden-Zolder, waar ze met de fiets zullen aankomen op de oude mijnsite. Ze bezoeken er eerst de Luchtfabriek, waar de voormalige machinezalen omgetoverd werden tot een ontdekkings- en getuigenisruimte om het boeiende mijnverleden te herbeleven. Aansluitend gaan de Vorsten naar het Centrum voor Volwassen Onderwijs CVO De Verdieping. Daar gaan ze in gesprek met leerkrachten en cursisten en bezoeken ze de kook- en elektriciteitsateliers. Het bezoek aan Limburg eindigt met een bezoek aan het stadhuis van Heusden-Zolder.

Ik vermoed dat Koning Filip en Koningin Mathilde dit najaar nog minstens één provinciebezoek zullen inplannen. Ze zijn inmiddels al aan de tweede ronde bezig van de provincies. Net zoals de Blijde Intredes, hebben ook de provinciebezoeken een vrij vast programma: er wordt binnen de provincie een heel specifiek gebied uitgekozen (bv. een stad, of twee dorpen), waar twee bezoeken worden ingepland: één met een economisch karakter (bv. een bedrijfsbezoek) en één met een sociaal karakter. Elk bezoek wordt afgesloten met een ontmoeting met de lokale bevolking. 

Op twee bezoeken na (waarbij Koningin Mathilde telkens de grijs/roze jurk en mantel van Dries Van Noten droeg), kiest Mathilde steeds voor een outfit van Natan voor de provinciebezoeken.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018

3 comments

  1. Heidi schrijft:

    Dit vind ik een leuk overzicht. Voor mij springt de geel – grijze combinatie met het mooie opgestoken haar bij het bezoek van Waals-Brabant in 2015 eruit. Dit zou ik graag nog eens terug zien.
    Ook de rok van het laatste bezoek aan Limburg in 2018 zou ik graag nog eens terug zien met een ander bloesje. De manteljurk van het bezoek aan Antwerpen in 2016 maakt mijn top 3 af.

  2. Liz schrijft:

    Mijn keuzes zijn:
    de eenvoudige lichtgrijze jas, met perfecte snit (Dendermonde); de geruite donkergrijze jas en gele top (Henegouwen). Ook de fleurig gestreepte jurk (Luxemburg) staat haar mooi!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.