Koningin Mathilde: het grote modejaaroverzicht 2017!

Welkom bij de vierde editie van het complete jaaroverzicht van de mode en stijl van Koningin Mathilde! Hieronder kom je alles te weten over de outfits, de accessoires en de ontwerpers die Koningin Mathilde het afgelopen jaar heeft gedragen.

In 2017 hebben Koning Filip en Koningin Mathilde 2 staatsbezoeken afgewerkt: naar Denemarken en naar India, en ging Koningin Mathilde opnieuw op humanitaire missie. We zagen Mathilde in totaal dit jaar in 151 outfits, dit zijn er 13 minder dan in 2016 en 6 minder dan in 2015. Koningin Mathilde nam dit jaar dus duidelijk een klein beetje gas terug.

Hieronder krijgen jullie een compleet overzicht van al deze outfits in foto’s, scroll daarna zeker verder naar beneden voor een volledig analyse van al dit moois!

© Koninklijk Paleis, Place Royale/RTL, Wim Dehandschutter

We halen uit dit overzicht even alle galajurken die Koningin Mathilde in 2017 heeft gedragen:

We zagen Koningin Mathilde dit jaar in maar liefst 9 galajurken, dat zijn er 2 meer dan in 2016. Het verjaardagsfeest van de Noorse vorsten, 2 staatsbezoeken, de begrafenis van de Koning van Thailand hebben hier allen toe bijgedragen. Net zoals vorig jaar heeft Koningin Mathilde geïnvesteerd in nieuwe galakledij, want slechts 1 van de 9 galajurken is er eentje die ze al in haar kast had hangen. Ze bestelde haar nieuwe galajurken dit jaar bij Armani Privé, NATAN, Dries Van Noten en Anita Dongre.

Helaas droeg Koningin Mathilde vaak haar galajurken zonder tiara dit jaar, zoals jullie kunnen merken uit bovenstaand overzicht van de tiara’s die Koningin Mathilde dit jaar heeft gedragen. Ze droeg het Diadeem der 9 Provinciën tijdens het staatsbezoek aan Denemarken, en de Wolfers tiara op het verjaardagsfeest in Noorwegen. Ze droeg op een award uitreiking eind dit jaar wel haar Wolfers tiara voor de eerste keer als halsketting. 

Koningin Mathilde investeerde dit jaar in een nieuw paar diamanten oorbellen, die ze debuteerde tijdens het staatsbezoek aan Denemarken en later opnieuw droeg in Noorwegen:

 

© Place Royale/RTL

Koningin Mathilde heeft blijkbaar ook geluisterd naar onze oproep om wat vaker een broche te dragen, want vooral in het begin van het jaar zagen we de koningin er heel vaak één dragen: ze droeg een broche in de vorm van een bij, een diamanten broche van twee vogels in een kooi, een broche van een Japans blad, maar de broche die ons dit jaar het meest is opgevallen is de diamanten strik:

© Place Royale/RTL

Dat Koningin Mathilde liever een jurk draagt dan een broek, was ook in 2017 het geval. We zien haar in 2017 wel iets vaker een broek dragen dan in 2016, maar het verschil is klein.

Haar meest gedragen paar oorbellen dit jaar zijn haar lange pareloorbellen:

© Place Royale/RTL

Ook in 2017 investeerde Koningin Mathilde in nieuwe kledingstuk: 58 om precies te zijn. Dat zijn er 12 minder dan vorig jaar. We zien dan ook dat Koningin Mathilde verhoudingsgewijs in 2017 veel meer outfits heeft herdragen. Vooral naar het einde van het jaar toe kocht Koningin Mathilde meer nieuwe stuks dan in het begin van het jaar: een soort van inhaalbeweging dus. 

De oudste outfit die Koningin Mathilde in 2017 heeft gedragen, is deze grijze combinatie van rok en top van NATAN:

© Koninklijk Paleis

Mathilde droeg deze outfit voor de eerste keer op 20 september, en droeg deze dit jaar voor de vierde keer. Het komt helaas zelden voor dat Mathilde oudere stukken uit haar kast haalt: de meeste herdragen kledij is maximum 3 jaar oud. Dus bij dezen een oproep naar Mathilde om ons eens wat vaker te verrassen met een ouder kledingstuk!

Vorig jaar droeg Koningin Mathilde voor de eerste keer een outfit voor de 7de keer: het meeste dat ze ooit een outfit heeft gedragen. Het ging om de grijze kokerrok met de gele top. Dit jaar voegt ze daar een outfit aan toe:

© Place Royale/RTL

Ook deze combinatie van grijze kokerrok met top in dierenprint van NATAN droeg Koningin Mathilde inmiddels 7 keer, waarvan 2 keer in 2017. Niet toevallig een heel gelijkaardige outfit als de andere die ze al zoveel heeft gedragen: het is duidelijk een van de favoriete silhouetten van Mathilde. 

Koningin Mathilde’s favoriete outfit van 2017 is onderstaande combinatie van geruite broek met rode top van NATAN:

© Koninklijk Paleis

Deze outfit droeg ze voor de eerste keer begin dit jaar tijdens het World Economic Forum, en heeft ze daarna nog 2 keer gedragen in 2017!

Nog meer dan vorige jaren droeg Koningin Mathilde haar haar gewoon lekker los:

In plaats van 1 op 4 keer, steekt Koningin Mathilde nog slechts 1 op 5 keer haar kapsel op. Meestal is dit dan ook nog eens voor een avondactiviteit. 

Net zoals vorig jaar zien we dat Koningin Mathilde elk jaar weer minder hoeden gaat dragen: 12 in 2017 (tegenover 19 in 2016 en 24 in 2015). Het lijkt dus alsof Koningin Mathilde weer meer neigt naar haar hoedengewoontes van toen ze nog prinses was, en bijna uitzonderlijk een hoed draagt. Een overzichtje van de hoeden van dit jaar:

Fabienne Delvigne is verantwoordelijk voor de overgrote meerderheid van deze hoeden, maar er zit er ook eentje tussen van Phillip Treacy voor Giorgio Armani.

Ten slotte blikken we terug op de ontwerpers die Koningin Mathilde in 2017 heeft gedragen. Net zoals in 2016 zijn dat er 16 verschillende. 

En net zoals vorig jaar zijn bijna 7 op de 10 outfits afkomstig van de hand van Edouard Vermeulen van NATAN. In mijn open brief aan Koningin Mathilde roep ik haar dan ook op om wat vaker andere Belgische ontwerpers een kans te geven. 

Nieuw in dit lijstje is de Indische ontwerper Anita Dongre, van wie Koningin Mathilde een aantal outfits droeg tijdens het staatsbezoek aan India. Hiermee zet ze de traditie verder om een lokale ontwerper te dragen tijdens een staatsbezoek in het buitenland, zoals ze dat ook eerder deed in Jordanië en Nederland, en tijdens de kennismakingsbezoeken in 2014. 

In haar accessoires introduceerde Koningin Mathilde het merk Lulu Guinness, waar ze een zwarte clutch van kocht:

Tot slot zetten we nog enkele cijfers op een rijtje:

Hiermee ben ik aan het einde gekomen van het grote modejaaroverzicht van Koningin Mathilde in 2017. Laat zeker in een reactie hieronder weten wat je er van vond, en wat je het meest opvallende modefeit van het jaar vond voor Koningin Mathilde!

Ik wens jullie en jullie familie een heel prettig eindejaarsfeest en een gelukkig en gezond 2018 toe!

Jelka

P.S.: bij het overnemen van of delen van bovenstaande info, graag verwijzen naar deze website en de correcte copyright gebruiken

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2017

6 comments

 1. Lut schrijft:

  Wat een prachtwerk en dat op de laatste dag van het jaar ! Knap hoor ! Mooie brief aan de koningin, ben benieuwd of je een antwoord krijgt ! Ze doet toch haar best om de Belgische mode te promoten. Dat ze het meest voor Natan kiest kan ik ergens begrijpen, we kiezen toch ook vaak voor hetzelfde merk waar we ons goed in voelen !Een Gezond en Vreugdevol 2018 !

 2. Charlie schrijft:

  Inderdaad, prachtig overzicht! Ik hoop dat Mathilde doorgaat met het dragen (en introduceren van nieuwe) broches, ze hefffen een outfit meteen op naar een hoger niveau. Ook deel ik je mening over Belgische ontwerpers. We mogen er fier op zijn dat Mathilde zo vaak Belgisch draagt maar anderzijds promoot ze de Belgische modesector hier niet echt door aangezien ze hiermee vooral Natan (en slechts enkele andere ontwerpers die op één hand te tellen zijn) in de kijker zet. Er is inderdaad zoveel ander talent dat de publiciteit goed zou kunnen gebruiken. Anderzijds is het ook belangrijk om je goed in de kleding te voelen en om trouw te blijven aan je eigen herkenbare stijl, maar ik denk dat dit inderdaad even goed kan lukken in Scapa, Hampton Bays, Xandres e.d. In tegenstelling tot Natan is dit ook betaalbaarder, waardoor de bevolking zich ook meer met haar zou kunnen identificeren denk ik (zoals het jurkje van Zara enkele jaren geleden dat onmiddellijk was uitverkocht, wat dus ook goed is voor deze bedrijven zelf, zonder dat ze haar status van koningin hiermee zou verliezen (door andere, minder betaalbare accesoires bijvoorbeeld). Ook prinses Elisabeth kan hier al aan bijdragen (in Lola Liza of JBC i.p.v. Zara) al is het voor haar natuurlijk vooral nog belangrijk om te dragen wat ze graag draagt.

 3. Margot schrijft:

  Dank Jelka voor het overzicht het is echt genieten zonder te hoeven stemmen! Ik ben het grotendeels eens met de reactie van Charlie. Ik kijk zelf toch vooral naar wat ik zelf graag zou dragen en dan scoren die leuke geruite mantel met coltrui en die fantastische gebloemde regenjas erg hoog. Voor wat nettere kleding zou ik denk ik nooit kiezen voor Natan, het is te tuttig. Qua avondkleding echter zou ik die mooie blauwe (53) wel weer graag aantrekken en de rode (41) ook. Tot slot vond ik die vrije tijds outfit (22) erg leuk.
  Alle goeds voor 2018

 4. Madison schrijft:

  Het afwijken van de standaard Nathan outfits en silhouettes geven vaak een bijzonder beeld.
  De leren top bijvoorbeeld of t rode broekpak van Armani.
  De oranje en donkerblauwe avondjurken zijn de toppers dit jaar.
  Dank Jelka. Op naar veel in 2018 modenieuws !

 5. Michaël schrijft:

  Heel erg bedankt voor het mooie overzicht en al het werk dat je er hebt ingestoken.
  Zoals Lut al zei kan ik best begrijpen waarom ze zo vaak voor Natan kiest. Ik grijp ook vaak naar de merken waar ik mezelf goed in voel. Maak Mathilde is natuurlijk onze koningin en het zou goed zijn als ze de Belgische mode wat meer promoot. Ik ben altijd blij als ik haar in iets van Dries Van Noten zie.
  Armani draagt ze ook regelmatig en ik vind ook dat het haar goed staat. Maar dat is natuurlijk geen Belgisch merk.
  Ben benieuwd naar wat 2018 brengt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.